RİTİM HOLTER İŞLEMİ BİLGİ FORMU
Holter ritim kaydı nedir, neden bu işleme gereksinim duyulur?
Holter cihazı kalp ritmini 24 saat boyunca kayıt eden küçük bir alettir. Çarpıntı, bayılma, baş dönmesi, göz kararması şikâyeti olan, var olan kalp hastalığı nedeniyle ritim bozukluğu şüphesi bulunan hastalarda yaklaşık 1 günlük kalp atışı göğüs ön duvarına konulan elektrotlarla kayıt edilir. Bu alet yardımıyla günlük temel kalp atışlarınızla birlikte, şikâyetiniz olduğunda üzerindeki düğmeye basıp işaretleme yapıldığında şikâyetinizin nedeni eğer ritim bozukluğu ile ilişkili ise tespit edilebilir.
Holter ritim kaydı yapılmaması durumunda neler olabilir?
Aletin takılmaması durumunda yukarıda sayılan durumların nedeni anlaşılamayabilir. Mevcut şikâyetlerin nedeni hayatı tehdit edecek düzeyde ritim bozuklukları ve kalp hızında düşme olabilir.
Holter aleti nasıl takılır?
Test için size randevu verilir. Randevu günü saat Efor Birimine başvurulur. Göğüs ön yüzüne yerleştirilen elektrotlara Holter aletinin kabloları takılarak alet ile hasta arasında bağlantı sağlanır. Önceki hastanın verileri boşaltıldıktan sonra size ait bilgiler alete kaydedilir. Alet üzerinizde yaklaşık 24 saat kalarak 1 gün sonra takıldığı saatte çıkarılır. Göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması, aşırı halsizlik, çarpıntı, bulantı gibi şikâyetleriniz olduğunda cihaz üzerindeki size gösterilen düğmeye basınız. Bu sayede o sıradaki aktiviteler doktorunuz tarafından görülebilir. Holter kaydı, takılan hastada herhangi bir komplikasyona neden olmaz. Alternatifi ise yatarak 24 saat monitör takibidir, kişiye bağlı olması ve hastanede kalınmasını gerektirmektedir. Ancak, Holter aleti sizde kaldığı sürece üzerinize zimmetlenmektedir.
Ortaya çıkabilecek yan etkiler: Yan etkisi bulunmamaktadır.
Hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
İşlem için verilen randevu zamanına riayet ediniz. Aç olmanız gerekmemektedir. Rahat ve vücuda yapışmayan kıyafetler giyiniz. Alet çıkarılana kadar banyo yapmayınız. Cihazı kuru tutunuz, düşme ve çarpmalardan koruyunuz. Cihazın veri güvenliği açısından cihaz üzerinizde iken mümkün olduğunca cep telefonu kullanmamanız , güvenlik geçişlerinden geçmemeniz tavsiye edilmektedir. Cihaz üzerinizde iken MR cihazına girmeyiniz. Gece yüzüstü veya cihazın üstüne yatmamaya özen gösteriniz.
Gerektiğinde bilgi almak için 08:00-16:00 saatleri arasında personelimizi arayabilirsiniz.
Telefon No: Hastane Santral: 0 252 313 14 20 İç Hat No: 1187